Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Dijital Mirasınızı Google ile Güvence Altına Alın

Dijital Mirasınızı Google ile Güvence Altına Alın
Buğrahan Ceylan

Bizim aksimize, öldükten sonra dijital dünyadaki kalıntılarımız var olmaya devam etmektedir. The Huffington Post’un hazırladığı bir rapora göre, öldükten sonra aktif kalan yaklaşık 30 milyon Facebook profili bulunmaktadır.Bu sayının giderek artması, Google’ı bu olaya bir çözüm bulmaya sevk etmiş gibi gözüküyor.

Etkili Olmayan Hesap Yönetimi” adı verilen yeni bir özellik sayesinde, hangi sebeple olursa olsun, dijital dünyadaki bilgilerinize ne olacağına karar verebiliyorsunuz.

Bu yeni yönetim paneli sayesinde, internetteki bilgilerinizin sizin seçiminize bağlı olarak, 3,6,9 ya da bir yıl sonrasında silinmesini veya belirlediğiniz bir dijital varisinize gönderilmesini seçebiliyorsunuz. Değer verdiğiniz insanlara bir anlamda dijital mal varlığınızı ve mektuplarınızı miras bırakmak gibi bir durum aslında.

Google sayesinde, bu kontrol paneli ile yalnızca Gmail ya da Google+ bilgilerinizi değil, aynı zamanda Blogger, Google Kişiler, Google Drive, YouTube videolarınız, Google Voice Text ve Picasa web albüm bilgilerinizi de  kontrol edebiliyorsunuz.

Ölüm Sonrası Dahi Gizlilik Haklarınız Yok Olmuyor

Google’ın bu fikri, yaratıcı olmakla beraber bize şunu da tekrar hatırlatıyor: Öldükten sonra dijital dünyada da haklarınız devam ediyor ve bu haklarınıza değer veren insanlar var. Tabii ki bu ayarları yapmadan önce gerçekten oturup bir düşünmekte fayda var. Şöyle ki; ardınızda bıraktığınız bilgiler, sevdiğiniz insanların üzülmesine sebep olabilir. Bu şekilde olmasa dahi, ölümden sonra bırakılan bilgilerinizin belli kişilerle paylaşılması gerçekten büyük bir karar.

Bilgilerinizin Açığa Çıkması İçin Ölmüş Olmanıza Gerek Yok

Unutulmaması gereken bir diğer özellik, tüm bu servis hizmetlerinin kullanılabilmesi için ölmüş olmamanız gerektiği. Eğer dilerseniz bu ayarlar sayesinde, hesabınızın pasif sayılması ve sonrasında ne olacağı ile ilgili filtreleri belirleyebiliyorsunuz. Bir anlamda, siz yaşıyor olsanız dahi, bu ayarlamaları yaptıktan sonra eğer hesabınızı kullanmayı bırakırsanız tüm özel bilgileriniz ya paylaşılacak ya da silinecek demektir.

 

Yorum Ekleyin